Skip to content Skip to footer

onze olijfolie

onze olijfolie

Over onze extra virgen olijfolie ( vierge olijfolie)
de olie

Rechtstreeks uit olijven en uit mechanische wijze verkregen olijfolie van superieure kwaliteit.

Van onze 5 hectare grond met olijfbomen. Gemiddeld oogsten we per jaar tussen 5 en 15 duizend kilo olijven waaruit we tussen de 800 en 2500 liter olijfolie maken. Onze olijfolie wordt gemaakt van onze Picual olijven. Dit soort olijven in de meest voorkomende olijfsoort dat u in de provincie Jaen ( waar wij wonen) zult vinden. Olijfolie die ontstaat uit de Picual olijven zijn ook zeer geschikt voor bewerking in hoge temperaturen. Daarom kunt u Picual olijfolie naast voor b.v. dressing, salades op brood ook prima gebruiken om in te bakken.

smaak

Bekend staat de smaak van Picual olijven voor zijn pikante volle smaak en het prikkelende achter in de keel. Een sterke smaak van pure olijfolie die lang in de mond ( speciaal aan de wangen) blijft hangen.

geur

 Deze olijfolie die al in november wordt gemaakt heeft volle geur van gras en bladeren/ frisse natuur/ herfstgeur.

kleur

Op het moment dat wij de olijven oogsten en dat de olie wordt gemaakt is het nog november. De olijven zijn dan nog maar net rijp, de meeste olijven zijn al zwart en anderen nog groen van kleur. Van binnen zijn de olijven nog helemaal groen en daardoor krijgt deze vroege olijfolie dan ook een donkere groene kleur. Deze groene kleur die de olijfolie dan heeft zal nadat de maanden vestrijken verdwijnen.

 (Olijven die b.v. eind december worden geoogst geven een olijfolie van een lichtere groene kleur en Olijven die later in het seizoen worden geoogst zoals januari of februari geven een meer bruinige kleur. De olijfolie die ontstaat uit de  van de latere oogst heeft ook niet meer de kwaliteit van extra virgen maar is een gewone virgen olijfolie)

begin november zijn de olijven zwart, maar van binnen nog groen
bezinksel / ongefilterd

In onze verse ongefilterde extra olijfolie kunt u vooral de eerste maanden na persing drijvende vlokken ( en bezinksel) terugvinden. Dat is heel normaal, daaraan kunt u herkennen dat de olijfolie vers is. Deze vlokken zullen na enkele maanden verdwijnen. Het kan onaangenaam lijken dat u deze witte vlokken in de fles ziet drijven, maar eigenlijk is dit alleen maar een teken van natuurlijke kwaliteit. Bezinksel onder in de fles zijn vooral gedeeltes van vruchtvlees, fosfolipiden en was die normaal bij ongefilterde olijfolie terug te vinden zijn. Dit bevestigt alleen maar de kwaliteit van de olie. Bezinksel zitten vol met proteïnen.

dikke olijfolie

Als onze olijfolie vers geperst is en u bewaart deze bij een lage temperatuur, dan ziet u dat onze olijfolie dik wordt en moeilijker te schenken. Dat komt omdat de olie (het vet in de olie ) zich verhard. Het lijkt op bubbelachtige groene massa en is niet meer doorzichtig. Hieraan herkent u de kwaliteit van de oliefolie. Nadat u de olie weer enkele dagen op kamertemperatuur heeft staan zal de olie vanzelf weer helder worden. ( witte bezinksel zult u nog wel terugvinden onder in de fles, echter is dat geen teken dat de olie kapot is maar juist het tegenovergestelde, namelijk KWALITEIT.

gezond

Olijfolie heeft een hoog gehalte aan vitamine E.

Extra olijfolie zit vol antioxidanten en bestaat voor 70 % uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Onverzadigd vet staat bekend om zijn gunstige gezondheidseffecten en onverzadigde vetten verlagen het LDL cholesterol. Daarom verkleint het gebruik van olijfolie de kans op hart en vaatziekten. Olijfolie is dus gewoon heel erg gezond.

laboratorium

Zoals het hoort wordt  olijfolie getest / geanalyseerd in een laboratorium om de kwaliteit van de olijfolie bevestigen. 

laboratorium
Extra Virgen en houdbaarheid

Extra Virgen oftewel  Extra olijfolie is een kwaliteit olijfolie men alleen verkrijgt uit olijven uit een vroege oogst, eind oktober, november tot soms begin december( afhankelijk of de olijven aan de zonnige kant van de berg hangen of aan de schaduwkant ). Doordat de olijven nog niet overrijp zijn beschikken de olijven over minder water en de zuurgraad is dan ook minimaal. Voor extra virgen olijfolie gebruiken we alleen olijven die nog aan de boom hangen. 

Extra virgen olijfolie geeft men normaal een datum van voorkeur om te consumeren tussen 1 jaar tot  1 en 1/2 half jaar.

Als de datum op uw etiket is verstreken is de extra virgen olijfolie niet bedorven. Het kan alleen zijn dat inmiddels de kwaliteit van de olie is verminderd en intussen een normale virgen olijfolie is geworden. (De aangeven datum op uw extra virgen olijfoliefles geeft alleen een garantie tot aan welke datum deze olie ook daadwerkelijk de kwaliteit van extra virgen behoud)). Oudere extra virgen olijfolie waarvan de aangeven datum van consumptie is verstreken is uitstekend te gebruiken om b.v. in te bakken of voor frituur.

Om de kwaliteit van uw olijfolie zo lang mogelijk te behouden is het heel belangrijk om olijfolie DONKER EN KOEL te bewaren.

 

Chat openen